Tema våld

15 juli, 2016

Du kan använda frågorna på många olika sätt. Här är några korta instruktioner:

  • Om ni är två eller kan delas upp i par kan ni turas om att fråga varandra alla frågorna. Sätt en klocka på och intervjua varandra tex 15 min var. 
  • Om ni är fler än två kan ni också diskutera frågorna i grupp. Gör då så här: börja med att välja ut en samtalsvärd. Värden får läsa upp instruktionerna. Ta sen en fråga i taget, börja gärna med rundor för att sedan släppa ordet fritt. 
  • Det handlar inte om att säga ”rätt”, utan att våga visa sig, lyssna och stötta. Avbryt inte varandra och ansträng er för att lyssna aktivt och peppa, inte ifrågasätta. Var modiga och generösa så går allt lättare!
  • Avsluta gärna med en runda om hur det var att samtala om dessa ämnen och prata om hur ni kan sätta mål för hur ni kan gå vidare med förändringsarbetet.

Uppvärmingsfrågor! Svara bara ja eller nej!

  • En man ska kunna ta en smäll
  • När jag kommer in i ett rum kollar jag om det finns några farliga killar/män där
  • Alla män är egentligen snälla och fina under ytan
  • Jag vill bli som min pappa
  • När jag kramar en man avslutar jag med en klapp på ryggen

 


Frågor:

Vad betyder våld för dig? Har du blivit utsatt för eller använt våld själv?
Möjliga följdfrågor: Hur kändes det? Har du nån gång njutit av att slå någon? Ångrade du dig? Ångrade du att du inte slog tillbaka?

Hur kommer det sig att män är så bra på våld, i jämförelse med andra alltså? Jag menar nästan allt våld; mot kvinnor, män, utförs av killar och män.

Våld kan vara allt från nedsättande kommentarer och trakasserier till grovt fysiskt våld – vad tänker du är mest skadligt? Varför då?
Möjliga följdfrågor: Hur har det sett ut tidigare, när du var yngre?

Många män i tex filmer och idrott är otroligt våldsamma… Har du någon sådan förebild? Eller har haft?
Möjliga följdfrågor: Kan du säga några namn, varför är dom förebilder? Har du några skräckexempel på män som du inte vill vara som?

Vad är det som händer med män i flock, som i en hejaklack till exempel? Eller demonstrationer typ. Män gör saker där som de aldrig skulle göra annars. Har du känt den känslan i ett gäng nån gång?
Möjliga följdfrågor: Sen har vi det “accepterade” våldet, inom polisen, militären. Där är det helt okej att vara våldsam, vad sänder det för signaler? 

Sen har vi det här våldet i nära relationer. Att slå den person en älskar, eller älskat. Hur kan det gå så illa för så många män, vad tänker du?
Möjliga följdfrågor: Vad kan vi göra åt det? Är hårdare straff en bra lösning? Vad behöver dom här männen för att inte göra det igen?

AVSLUTNINGSFRÅGOR

Vad har du för dröm om dig själv som man när du är 40 år? Och när du är 60?

Vad skulle du vilja att du som ung kille vetat… när du var 13 år?